Свет

ТРАМП ШОКИРАО РУСЕ: „Владимире, ударићу право у центар проклете Москве!“

Бивши председник САД-а Доналд Трамп изјавио је да је наводно претио руском председнику Владимиру Путину ударом на Москву, ако Русија „буде прогонила Украјину“. Ове тврдње републикански кандидат изнео је током састанка са уредништвом магазина Волстрит џурнал.

– Владимире, ако будеш прогонио Украјину, ударићу те тако јако да нећеш ни поверовати. Ударћу право у центар проклете Москве“, цитирају Трампове речи аутори чланка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када и у којим околностима је овај разговор могао да се одржи, Трамп није прецизирао.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Одговарајући на питање уредништва о могућности употребе војне силе против Кине у случају блокаде Тајвана, бивши председник је изразио сумњу у потребу за таквим акцијама, позивајући се на своје односе са кинеским председником Си Ђинпингом.

– Не мислим да бих морао. Он зна да сам врашки луд – рекао је Трамп. По његовим речима, исто то зна и Путин.

Трамп је раније више пута изјављивао да је у добрим односима са руским лидером и да би могао решити сукоб у Украјини још пре инаугурације, у случају победе на изборима у САД-у у новембру.

Истовремено, руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да у САД-у делује „дубока држава“ чије функционисање не зависи од тога ко је на челу Беле куће. Лавров је посебно истакао да је Трамп, док је био председник, неколико пута разговарао са Путином и био пријатељски настројен. Међутим, антируске санкције, укључујући и врло озбиљне, уводиле су се и током његовог мандата. Због тога, Лавров је објаснио да је Москва закључила да може да рачуна само на себе.

У недавном интервјуу за сајт АиФ, Лавров је такође упозорио да ће се мере за обуздавање развоја Русије наставити без обзира на то ко буде изабран за председника САД-а. Почетком октобра, у интервјуу за амерички магазин Њузвик, Лавров је нагласио да Русији није важно како ће се завршити председнички избори у САД-у.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ