Идвајамо Свет

СВЕТ У ТОТАЛНОМ ХАОСУ: Блокиране институције, отказују се летови, велики медији не могу да емитују програм уживо!

ВАШИНГТОН, ЛОНДОН, БЕРЛИН – Широм света пријављени су данас проблеми и прекиди у ИТ мрежама у глобалним институцијама, укључујући банке, телекомуникационе компаније, медије и авио-компаније, приземљени су авиони, а медији не емитују програм, јављају светски медији.

Компанија Мајкрософт саопштила је да предузима „акције на ублажавању“ проблема које су пријавили корисници, а због кога је у компанијама и банкама широм света дошло до техничких проблема и прекида у функционисању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Компанија истражује питања у вези са пружањем клауд услуга у САД, као и проблем који је утицао на неколико њихових апликација и услуга, наведено је у саопштењу, а преноси Би-Би-Си.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Аустралија је посебно тешко погођена, а претходно је низ аустралијских компанија, банака, медија и авиокомпаније пријавило данас да су изложени масовном сајбер нападу, наводи Би-Би-Си.

Федерална управа за ваздухопловство (ФАА) саопштила је да су сви летови неколико великих америчких авио-компанија – укључујући Делта, Јунајтид и Американ ерлајнс обустављени данас због проблема у комуникацији.

Ваздушни саобраћај на аеродрому у главном граду Немачке, Берлину, је заустављен данас до 09.00 сати по средњеевропском времену (08.00 сати по Гриничу), а и сви аеродроми у Шпанији пријавили су „инциденте“ због техничких проблема, преноси Би-Би-Си.

Берлински аеродром саопштио је на платформи Икс да због техничких проблема касне летове. У Шпанији је „инцидент“ пријављен на свим аеродромима, наводи Би-Би-Си.

Амстердамски аеродром Схипол погођен је глобалним сајбер прекидом, рекао је портпарол аеодрома који наводи да то утиче на летове од и ка аеродрому, али да се не зна на тачно колико, преноси Ројтерс.

И водећа британска железничка компанија Govia Thameslink Railway упозорила је путнике да очекују сметње због „широко распрострањених ИТ проблема“, јавља Танјуг.

Узрок глобалних прекида рада система је нејасан, али многи од погођених су га повезали са оперативним системима Мајкрософт ПЦ-а.

Америчка држава Аљаска саопштила је да су погођене њене службе за хитне случајеве, а такође постоје извештаји о утицају на Лондонску берзу. Због истог проблема у Великој Британији не емитује програм популарни ТВ канал Скај њуз. Извршни директор компаније рекао је да због техничког проблема Скај њуз јутрос не може да емитује програм уживо.

Аустралијска надзорна агенција за кибернетичку сигурност саопштила је да нема информација које би упућивале да је реч о хакерском нападу.

„Наше тренутне информације говоре да се овај прекид односи на технички проблем са софтверском платформом треће стране коју користе погођене фирме“, навела је аустралијска агенција.

Аустралијски сајт за прекид рада „Downdetector“ приказује проблеме о којима су саопштили Натионал Аустралиа Банк, телекомуникациона фирма Телстра, Гугл и други.

У службеном саопштењу о услузи Мајкрософт 365 објављеној раније на платформи Икс пише да се истражује проблем који утиче на могућност корисника да приступе разним апликацијама и услугама Мајкрософт 365.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ