Идвајамо Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ВИКТОРА ОРБАНА ЕВРОПИ: Нисте ни свесни шта управо креће!

Виктор Орбан је упозорио на пропаст Европске уније.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је у суботу да је Европска унија несвесна онога шта се дешава и упозорио је на нови, азијски оријентисан „светски поредак“. Он је такође подржао кандидатуру Доналда Трампа за председника САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Европа је одустала од одбране сопствених интереса“, рекао је Орбан у Бајиле Тушнаду, већински етничком мађарском граду у централној Румунији.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Све што Европа данас ради јесте да безусловно следи продемократску спољну политику САД… чак и по цену самоуништења. Долази промена каква није виђена 500 година. Оно са чиме се суочавамо је у ствари промена светског поретка“, додао је он, наводећи Кину, Индију, Пакистан и Индонезију као „доминантни центар“ света.

Орбан је такође навео да су САД стајале иза експлозија 2022. године које су оштетиле гасоводе Северни ток изграђене за транспорт гаса из Русије у Немачку, називајући то „терористичким актом који је изведен у очигледној режији Американаца“. Није понудио никакве доказе који би подржали тврдњу.

Орбанов примедбе долазе усред све веће критике његових европских партнера након што је раније овог месеца кренуо у одметнуту „мировну мисију“ у Москву и Пекинг с циљем посредовања у окончању рата у Украјини. Сматра се да Орбан има најтоплије односе са Кремљом међу свим лидерима ЕУ.

Када је реч о Украјини, Орбан сумња да ће ратом разорена земља постати или чланица НАТО-а или ЕУ, наводи Асошијејтед прес.

„Ми Европљани немамо новца за то. Украјина ће се вратити у позицију тампон-државе“, рекао је он и додао да ће међународне безбедносне гаранције „бити садржане у споразуму између САД и Русије“.

Током читавог рата у Украјини, Орбан се противио слању оружја Украјини и рутински је одлагао, разводњавао или блокирао напоре за слање финансијске помоћи Кијеву и увођење санкција Москви. Орбан је у суботу рекао да Трампова кандидатура за америчке изборе има за циљ „да повуче амерички народ из пост-националистичке либералне државе у националну државу“ и поновио низ тврдњи да је Трамп неправедно кажњен како би спречио повратак у Белу кућу.

„Због тога хоће да га стрпају у затвор. Зато желе да му одузму имовину. А ако то не упали, зато ће желети да га убију“, рекао је Орбан, мислећи на атентат на Трампа на митингу у Пенсилванији овог месеца.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ