Идвајамо Свет

ПОЧИЊЕ ОБРАЧУН: Руси спремили моћно оружје за НАТО ловце

Украјина је коначно добила борбене авионе Ф-16 након више од годину дана чекања. Међутим постоје мишљења, веома основана, да они неће моћи да испуне украјинска очекивања.

Људи упућени у то рекли су Блумбергу у среду да је стигла прва серија, а званичници су касније потврдили за Асошијетед прес да су неки Ф-16 заиста у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Четири чланице НАТО-а, Белгија, Данска, Норвешка и Холандија, обавезале су се да ће послати на десетине њих.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Извор који познаје ову ствар рекао је лондонском Тајмсу да је шест авиона Ф-16 стигло из Холандије, а да ће још доћи из Данске.

Очекује да амерички ловац значајно побољша кијевску флоту застарелих авиона из совјетске ере, њихову одбрану, али и напад на руске снаге.

Међутим, они долазе са великим ограничењима, преноси Бизнис инсајдер. Наиме, како се наводи, Украјина има само неколико авиона и само неколико пилота обучених да их користе. Такође, Русија има своје авионе и противваздушну одбрану која би могла да их обори.

То значи да Украјина можда неће користити своје Ф-16 за офанзиве на линији фронта иако би то волела, сматрају војни стручњаци и највиши украјински генерал.

Питер Лејтон, сарадник Института за Азију “Грифит” и који је служио у аустралијским ваздухопловним снагама, рекао је да ће Украјина морати да буде опрезна.

Он је рекао да би њен мали број авиона и мало пилота значили да Украјина мора дати приоритет избегавању губитака, како би могла да лети на Ф-16 што је дуже могуће. То, рекао је он за Бизнис инсајдер да ће Ф-16 морати да буду “добро заштићени” док су на земљи и распоређени углавном за операције “дубоко унутар” украјинског ваздушног простора, где су најбезбеднији.

“Главна претња за њих су руски системи С-400 дугог домета и руски ловци који остају у руском ваздушном простору, али лансирају ракете ваздух-ваздух великог домета у украјински ваздушни простор“, рекао је он.

Обе те опасности су најакутније у близини руске територије.

Извор: Бизнис инсајдер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ