Свет

ВОЈСКА УПАЛА У ГРАД: Снајперисти по крововима

Израелска војска је у суботу упала у град Хеброн, затворивши Ибрахими џамију и спречивши вернике да уђу, тврде сведоци и локалне власти.

Очевици су изјавили за Анадолију да су израелске снаге извршиле рацију у насељу Вади ал-Харија, претресајући неколико кућа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додали су да су у насељу Џабал Абу Руман виђени војници и снајперисти како заузимају положаје на крововима стамбених зграда. Мутаз Абу Снеина из џамије Ибрахими саопштио је да је џамија затворена у зору у суботу без претходне најаве.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Окупаторске снаге су без упозорења затвориле џамију од 4.00 сата, спречавајући вернике да уђу,“ рекао је Абу Снеина. Израелска војска је потврдила затварање џамије у саопштењу на свом Икс налогу.

Безбедносна забринутост након „саботажне операције“ касно у петак у блоку Гуш Ецион и насељу Кармеи Тзур наведена је као разлог за појачане безбедносне провере и палестинских и израелских верника.
Војска је додала да је џамија накратко затворена „из безбедносних разлога“, а да је касније поново отворена уз строге мере безбедности. До рације и затварања џамије дошло је само неколико сати након што су три припадника израелске војске, укључујући команданта бригаде, повређена у покушају напада аутомобилом бомбом у Гуш Ециону на југу Западне обале.

Експлозија се поклопила са нападом у оближњем насељу Кармеи Тзур. Тензије су порасле широм окупиране Западне обале током израелске бруталне офанзиве на појас Газе, у којој је од 7. октобра прошле године убијено више од 40.600 Палестинаца, углавном жена и деце.

Према палестинским подацима, најмање 674 Палестинца је убијено, око 5.400 је рањено, а више од 10.300 је ухапшено на окупираној територији.

Извор: Аваз.ба

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ