Свет

ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ, ПОКРЕНУО СИЛУ КАКВА НИЈЕ ВИЂЕНА! 40.000 војника напада најважнији украјински град (ВИДЕО)

Упркос освајању руске територије, акција у Курску изгледа као погрешна дистракција када се посматра из перспективе Донбаса.

Руске снаге су само неколико километара од Покровска, витално важног украјинског града.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се напомиње, град Покровск, стратешки важан украјински је логистички пункт у Доњецкој области са 59.000 становника у самом граду и околним местима, док је пре почетка сукоба у њему живело 60.000 људи.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

То је кључно логистичко чвориште за украјинске снаге. За Русе, освајање овог места би отворило пут ка великим градовима Дњепар и Запорожје, прекинуло украјинске линије снабдевања и значило војну доминацију руских снага у Доњецку.

Колико је Кремљ одлучан да освоји Покровск говори и чињеница да Москва, после изненадног украјинског упада у руску област Курск, није преусмерила своја појачања у тај регион са фронта код Покровска, већ је тамо наставила интензивно и све снажнија и бржа офанзива.

У граду већ неко време траје евакуација. Око 40.000 руских војника креће ка граду пише британски Тајмс (Тхе Тимес)

Шта би значио пад града?

Упозорава се да би пад града имао би последице дуж целе линије фронта за Украјину.

– Упркос политичком успеху заузимања руске територије, акција у Курску изгледа као погрешна дистракција када се посматра из перспективе Донбаса. Руски лидер Владимир Путин је у понедељак исмевао Украјинце јер нису успели да испуне свој циљ да ометају руско напредовање на Покровск.

– Њихова калкулација је била да зауставе наша офанзивна дејства у кључним деловима Донбаса – рекао је Путин и додао:

– Резултат је познат… Нису успели да зауставе наше напредовање у Донбасу.

Обраћајући се школарцима у Сибиру, Путин је обећао да ће и офанзива на Курск бити заустављена:

– Морамо се, наравно, обрачунати са оним бандитима који су ушли у Руску Федерацију.

Покровск се налази на виталној раскрсници железничких линија и путева, логистичком чворишту из којег се украјинске снаге снабдевају преко целе линије фронта, од Вухледара на југу до границе са Харковским и Доњецким областима. Губитак града би имао последице на целој линији фронта јер би отворио пут руским снагама да заузму читав регион Доњецка, што је један од важних циљева Кремља, пише хрватски медиј.

Кључно руско напредовање у правцу Покровског одиграло се после битке за Авдијевку, која се налази око 40 километара источно, која је завршена повлачењем украјинских снага у фебруару. Украјински пораз се догодио када је понестало муниције, што је директна последица кашњења војне помоћи из Вашингтона.

Али сада се може поставити – а многи постављају – питање зашто је ова помоћ, када је коначно стигла, коришћена за инвазију на Курск, а не за спасавање Покровска.

Олександар Коваленко, војни аналитичар кијевске групе Информациони отпор, назвао је муњевито напредовање Русије на Покровск „потпуним одбрамбеним неуспехом“.

Покровск ће пасти много брже од Бахмута
– Нису криви обични војници који заузимају положаје – написао је он на Телеграму, рекавши да проблем лежи у онима који доносе одлуке за те војнике. Суморну оцену са фронта даје Жења, војник 93. механизоване бригаде, који се прошле године борио у изгубљеној бици за Бахмут.

– Искрено, никада нисам видео овако нешто. Све се тако брзо распада. Покровск ће пасти много брже од Бахмута – каже Жења.

Губитак Покровског не значи нужно и губитак Украјине или чак Донбаса, истиче Кротевич, али време истиче да украјинска страна промени правац.

– Ако се ништа не промени, после Покровског, Руси ће кренути на Славјанск и Краматорск“, рекао је Кротевич, два града која су накратко заузели руски заступници у сукобу у Донбасу 2014. године. Било је то неко друго време, меко занимање, додао је Кротевич.

– Овај пут неће бити тако мекано – закључио је за Тајмс.

Извор: Србија Данас

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ