Свет

УКРАЈИНА УПОТРЕБИЛА ВЕОМА МОЋНО ОРУЖЈЕ ЗА НАПАД НА РУСИЈУ! Зеленски се хитно огласио: „Ово је наш нови метод одмазде“

Реч „Палианyтсиа“ коришћена је као лозинка на украјинским контролним пунктовима, с обзиром на потешкоће руских војника да правилно изговоре тај термин.

Украјина је први пут употребила нову класу домаће произведених дронова за напад на Русију, потврдио је Володимир Зеленски у суботу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјински председник је описао дрон „Палианyтсиа“ као „потпуно нову класу оружја“ која ће погађати циљеве унутар Русије док Владимир Путин не повуче своје трупе из Украјине.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Палианyтсиа, што на украјинском значи „векна хлеба“ и што је тешко за Русе да правилно изговоре, описана је као врло маневарски способан, брз дрон који је опремљен млазним мотором и снажном бојевом главом.

Реч „Палианyтсиа“ коришћена је као лозинка на украјинским контролним пунктовима, с обзиром на потешкоће руских војника да правилно изговоре тај термин. Кијев, који је много улагао у домаћу производњу дронова, нада се да ће ово оружје сада на сличан начин збунити руску одбрану.

– Ово је наш нови метод одмазде према агресору – рекао је Зеленски, захваливши се развијачима пројекта у говору поводом Дана независности Украјине.

Током ноћи, сведоци украјинског напада дроновима на складиште муниције у руској пограничној области Вороњеж снимили су звук млазног мотора уместо уобичајеног зујања пропелера.

Олександр Камишин, украјински министар стратешких индустрија, потврдио је да је ово био дрон Палианyтсиа у свом дебију.

– Нестрпљиво смо чекали тренутак када ћемо моћи да покажемо његову ефикасност непријатељу. Коначно, тај тренутак је стигао – рекао је.

Иако се још увек мало зна о тачним спецификацијама дрона, украјински инжењери су развијали Палианyтсиу током целе године као оружје следеће генерације у свом дрон програму.

Украјински дронови су заслужни за преокрет у рату, погађајући руску Црноморску флоту у окупираном Криму, шаљући назад слике са фронта у Донбасу и гађајући мете широм Русије, од Арктика до Сибира. У свом говору у суботу, Зеленски је поново изјавио да ће Украјина пристати на мир са Русијом само ако поврати сву изгубљену територију.

Извештаји су спекулисали да би Кијев могао пристати на уступање неких од четири региона које Москва тренутно окупира у замену за мир.

Али Зеленски је био непоколебљив, док његова војска наставља да држи велики део руске територије у Курској области. – Рецимо да наши партнери посустану и не остану чврсто против Путинове агресије и њега као лопова, ми ћемо учинити све што можемо да осигурамо да наше оружане снаге буду спремне да га са правом истерају из наше земље – рекао је.

Зеленски је такође похвалио договор о размени заробљеника са Русијом у суботу, првој откако су његове снаге извршиле инвазију на Курск. Руски и украјински званичници разменили су по 115 заробљеника у договору који је посредовала Уједињени Арапски Емирати.

– Тражимо и чинимо све да све доведемо назад – рекао је. У суботу, видео записи са друштвених мрежа показали су украјинске војнике како подижу своју заставу у још једном селу у Курској области, потврђујући украјинске процене да су сада заузели око 500 квадратних миља руске територије и 93 насеља од 6. августа, када су покренули прву инвазију на Русију од Другог светског рата.

Ипак, док украјинске снаге заузимају територију у Курској области, извештаји са фронта у источном Донбасу показују да су руске снаге у офанзиви.

Руски војни блогери су известили да Путинове војске напредују ка граду Покровску, који се сматра кључним логистичким чвориштем украјинске војске јер лежи на раскрсницама железничких и друмских веза.

„Два Мајора“, познати руски војни Телеграм канал, известио је да су близу заузимања села у близини Покровска.

– Украјинске оружане снаге губе позиције у Карловки. Руска војска се креће ка Мирнограду и Покровску – известио је. Такође, појавили су се извештаји први пут после неколико месеци да украјинске снаге на првој линији фронта остају без муниције и да су поново увели рационализацију.

Зеленски је искористио своју поруку на Телеграму у петак да укори савезнике због спорих испорука војне помоћи, јер његовим војскама требају гранате и муниција сада, а не „сутра или ускоро.“

Украјински званичници су такође рекли да је руски ракетни напад на град Костјантинивка, у близини Бахмута, убио пет цивила у суботу.

Извор: Србија Данас/Скy Неwс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ