Свет

ВЕСТ ПУКЛА КАО БОМБА: Савезници забили нож у леђа Путину

Наводно, Јерменија је 28. августа потписала уговор са Европском комисијом вредан 210 милиона евра (232 милиона долара) за испоруку совјетске артиљеријске муниције калибра 152 мм, тенковске муниције и противваздушних система Украјини.

Према информацијама из главних и друштвених медија, Јерменија је заправо у процесу пребацивања готово свих својих противваздушних средстава Украјини преко грузијских лука.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након посете јерменској престоници од стране француског председника Емануела Макрона у фебруару и још једне планиране за овај месец, Јерменија ће наводно добити модерно француско оружје, укључујући Мистрал преносиве противваздушне системе (МАНПАДС), оклопна возила, самоходне хаубице Цаесар и радарске системе као узвратну услугу за трансфер оружја Кијеву.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према извештајима из Москве и Азербејџана, системи који се преносе у Украјину укључују непознат број следећих:

– 9К37 Бук (НАТО: СА-11 Гадфлy) средњег домета противваздушни ракетни системи
– 9К330 Тор (НАТО: СА-15 Гаунтлет) кратког до средњег домета – противваздушни ракетни систем
– 9К33 Оса (НАТО: СА-8 Гецко) ниског домета, тактички противваздушни ракетни систем
Такође, постоје сугестије да Јерменија шаље ОТР-21 Точка (НАТО: СС-21 „Сцараб“) тактичке балистичке ракете кратког домета са конвенционалним фрагментационим или касетним бојевим главама.

Неки аналитичари верују да је мотив за овај потез подједнако усмерен ка провоцирању Русије колико и жељи да се помогне Украјини. Односи Јеревана и Москве су се стално погоршавали од Другог Нагорно-Карабах рата 2020. године, када Русија није интервенисала, а додатно су се погоршали након што руски мировњаци нису спречили азербејџанско заузимање отцепљене државе Арцах у септембру 2023. године и протеривање њеног јерменског становништва.

У новембру 2023, Јерменија је ратификовала Римски статут Међународног кривичног суда (МКС), иако је јерменски премијер Никол Пашињан од тада покушао да поправи односе договоривши присуство на самиту БРИКС-а у Русији и уздржавајући се од критичких коментара према Русији. Такође, није изразио подршку позиву САД и европских земаља од 5. септембра за посебан међународни трибунал који би се бавио „злочином агресије Русије против Украјине“.

Остаје да се види како ће Кремљ одговорити на ову најновију провокацију свог некадашњег савезника.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ