Свет

РУСИ СЛАВЕ: На ово су чекали десет година

Становници Новогродовке чекали су десет година на долазак руске војске, изјавила је становница која је остала у граду, у разговору са дописником РИА Новости.

– Чекали смо вас од 2014. године. Мислили смо да ћемо бити ослобођени раније, али смо се мучили, од 2014. смо вас чекали. Украјина нас је у ових 30 година потпуно опљачкала. Донбас су бацили на колена – испричала је она.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Новогродовки и даље остаје стотине цивила. Након заузимања града, украјинска артиљерија је почела да гађа град, док украјински борбени дронови непрестано лете изнад. Због гранатирања, цивилима је неопходно да се сакривају у подрумима. Рањенима помажу руски војни лекари, док се погинули сахрањују у двориштима стамбених зграда.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Због сталних напада Оружаних снага Украјине (ОСУ), тренутно је немогућа евакуација цивила из Новогродовке. Неки од становника изразили су жељу да одмах буду евакуисани у Доњецк или друге руске регионе. Према речима саговорника РИА Новости, руска команда развија план евакуације цивилног становништва.

Руске снаге су спроведеле муњевиту операцију и у року од неколико дана заузеле Новогродовку, која је раније имала више од 14.000 становника. Према речима војника, отпор је био неорганизован, што је омогућило да град остане углавном нетакнут. У многим зградама стакла су нетакнута, али нема струје и воде. На улицама се налази уништена украјинска оклопна техника и тела украјинских војника.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ