Свет

КРИТИЧНА СИТУАЦИЈА! Да ли ће заратити Румунија и Русија?! Алармантно обраћање министра одбране, тражи хитну акцију НАТО!

НАТО мора да понуди „снажан, координисан“ одговор на инциденте у којима руске ракете или беспилотне летелице лансиране ка Украјини нарушавају ваздушни простор алијансе, изјавио је у среду румунски министар одбране Ангел Тилвар.

Источне земље чланице НАТО-а, чији су се министри одбране састали у Букурешту у среду, више пута су говориле да су активности Русије у црноморском региону извор дубоке забринутости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руске беспилотне летелице срушиле су се раније овог месеца након што су ушле у ваздушни простор чланица НАТО-а, Румуније и Летоније, што је изазвало позиве на заједничку акцију за сузбијање руског кршења ваздушног простора.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Украјина је прошле недеље оптужила Русију да користи стратешке бомбардере за гађање цивилних бродова који превозе жито у ракетном нападу у Црном мору у близини Румуније, што је додатно подигало тензије између Москве и НАТО-а.

„Земље (чланице организације) Б9 су дубоко забринуте због вишеструких упада руских дронова и пројектила у ваздушни простор НАТО-а у Пољској, Румунији, Летонији, као и због ескалације тензија на источном крилу НАТО-а“, рекао је Тилвар новинарима, позивајући се на регионалном груписању чланица Алијансе.

„Због тога је потребан снажан, координисан одговор на нивоу Алијансе, као и примена ротационе ПВО и интегрисаног противракетног модела што је пре могуће.

Заменик министра одбране Пољске Павел Залевски рекао је да ће састанак министара одбране земаља чланица НАТО у октобру морати да буде посвећен питању уништавања дронова који улазе у савезнички ваздушни простор.

„Потврдили смо хибридне нападе на савезнике као и учешће Белорусије у руским акцијама“, додао је Залевски.

Румунија дели границу дугу 650 километара са Украјином, а остаци руских дронова су у неколико наврата залутали на њену територију. Румунска територија је близу украјинских речних лука на Дунаву, које су честе мете руских напада.

Извор: Јутарњи.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ