Регион

НИЈЕ ДОБРО! РУСИ ОТКРИЛИ ШТА НАТО ПЛАНИРА НА БАЛКАНУ: Ово се спрема Србији

Западни Балкан је изразити пример неоколонијалних амбиција САД и ЕУ који користе регион за своје геополитичке игре и промовишу идеологију НАТО-центричности, опасну по регионални мир и стабилност, настоје да себи потчине локалне елите, нарушавајући суверенитет балканских држава“, рекао рекао је руски амбасадор у Албанији, Алексеј Зајцев.

Као пример он је навео субверзивну делатност против Србије коју покушавају да окрену против Русије и да одустане од националних интереса, као и БиХ где западне земље раде на рушењу Дејтонског споразума и покушавају да се мешају у унутрашња питања преко тзв. високог представника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Посебан проблем је тзв. Косово. Током низа година преговарачког процеса уз учешће Београда и Приштине и посреодвање ЕУ и САД, Вашингтон и Брисел имају један те исти циљ – да из решавања овог проблема искључе једину легитимну основу – Резолуцију СБ УН 1244, принуде Србију да призна тзв. Косово као државу – истакао је руски амбасадор.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према његовим речима, повећање инфраструктуре НАТО на Западном Балкану, укључујући Албанију, води само ка већој војно-политичкој напетости у Европи и неконтролисаном повећању ризика у сфери безбедности.

Он је навео и конкретне инфраструктурне објекте НАТО: отварање прве тактичке базе НАТО на Балкану у марту, планирана модернизација луке Драч између осталог и због потреба Здружених поморских снага НАТО, учешће званичне Тиране у пројекту паневропског „Коридора 8“ до Бугарске који може бити употребљен и за војне циљеве.

„Немамо информације да Албанија обучава украјинске пилоте“

Зајцев је саопштио је да према подацима којим располаже амбасада украјинске пилоте не обучавају за авионе Ф-16 у новој тактичкој ваздухопловној бази НАТО-а у граду Кучова на албанској територији. Како је нагласио, тамо нема таквих авиона.

– Модернизација тог објекта се наставља. Планирано је да се аеродром користи као помоћна база за тактичку авијацију Здруженог ваздухопловства НАТО-а. Данас, колико је нама познато, нема говора о томе да се она уврсти у списак објеката Алијансе у којима се може организовати обука пилота борбених авиона Ф-16 за Украјину, као што нема ни самих ловаца Ф-16 – рекао је Зајцев за Спутњик.

Он је додао да су у граду Кучова тренутно распоређене беспилотне летелице „бајрактар ТБ2“ купљене од Турске.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ