Идвајамо Свет

РУСИЈА НЕЋЕ ТРПЕТИ ПРЕТЊЕ АЛИЈАНСЕ НИ КИЈЕВА: Одговор на НАТО бродове у Црном мору биће бруталан

Украјина је усвојила војну стратегију која предвиђа стално присуство бродова НАТО-а у Црном мору. Кремљ је одговорио обећањем да ће предузети „све неопходне мере“.

Москва је такође подсетила да војна флота нецрноморских земаља, према међународној конвенцији, не може слободно да уплови у ово водено подручје. У Кијеву, пак, говоре о плановима да Украјина постане „велика поморска сила“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија неће игнорисати „концентрисано присуство“ бродова НАТО- а у Црном мору и браниће се, рекао је прес-секретар руског председника Дмитриј Песков .

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Наравно, ово представља, посебно у тренутној ситуацији, додатне претње Русији с обзиром на директну умешаност држава НАТО у сукоб око Украјине. Наравно, Русија ће предузети све неопходне мере да обезбеди сопствену безбедност – упозорио је Песков.

Он је подсетио да је присуство држава у Црном мору „прилично строго регулисано“ Конвенцијом из Монтреа. Усклађеност са конвенцијом прати Турска (чланица НАТО-а). Према речима Пескова, Истанбул „сасвим јасно“ испуњава своје функције.

Поред Турске, црноморске земље НАТО-а су Бугарска и Румунија . Русија ову чињеницу посебно узима у обзир и узима у обзир могуће претње, приметио је Песков. Претходно је такође обећао да Црно море никада неће постати „НАТО море“.

Кремља је овако жестоко одговорио на стратегију која предвиђа стално присуство НАТО-а у Црном мору и заједничке поморске вежбе Оружаних снага Украјине и алијансе, што је 17. јула најавио украјински председник Владимир Зеленски!

Црноморске вежбе се помињу у новој стратегији поморске безбедности Украјине. Међу задацима су извођење маневара, обезбеђивање сталног присуства НАТО снага у Црном мору“. Сврха документа је „да се обезбеди спремност, свеобухватно и ефикасно спречавање и одговор на претње по поморску безбедност Украјине које настају у обалним подручјима, у њеним поморским просторима“.

Као резултат сукоба са Русијом, Украјина је у међувремену потпуно изгубила приступ Азовском мору. Имала је излаз на море преко југа Запорошке области и дела Херсонске области, коју је руска војска заузела у пролеће 2022. године.

Стратегија Украјине, која подразумева повратак Азовског мора, је лудост, каже војни експерт, доктор војних наука Константин Сивков .

– То су само фантазије у канцеларији Зеленског. Азовско море је унутрашње море Русије. Украјинско руководство наставља да размишља другачије, због чега на папиру износи глупе идеје. Али то не мења ситуацију – рекао је он.

Сивков исто каже и за присуство НАТО у Црном мору. Експерт је приметио да амерички и британски бродови неће моћи да остану у Црном мору, ма колико то Украјина желела .

– У најмању руку, јер им Турска неће дозволити да прођу Босфор и Дарданеле. Осим тога, сумњам да ће и саме земље алијансе предузети такав корак. Појава НАТО бродова у Црном мору представља озбиљну претњу, пре свега, управо тим бродовима. Стога се поставља разумно питање: зашто би алијанса тамо слала снаге? Да би удовољио Зеленском? То је смешно – огласио се Сивков.

Што се тиче Црног мора, Русија и даље има Крим, а Украјина има тако важну луку као што је Одеса. Москва мора да преузме контролу над целом црноморском обалом Украјине како би ојачала опозицију Сједињеним Државама, каже Јарослав Иванченко, председник Извршног комитета Црноморског удружења за међународну сарадњу.

– Документ треба да се заснива на историјском искуству руског присуства у црноморско-балканском региону и да буде активне, офанзивне природе – рекао је он.

У САД такође говоре о значају Црног мора за Америку.

– Црно море је сада постало зона сукоба, ратна зона која је важна за НАТО колико и Западна Украјина – рекао је бивши стални представник САД при НАТО-у Иво Далдер .

Извор: Gazeta.ru

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ