Идвајамо Свет

ОРБАН ШОКИРАО ЕУ: Шта је ово урадио?

Висока представница ЕУ за унутрашње послове упозорила је Мађарску да њена одлука о ублажавању визних ограничења за Русе и Белорусе представља потенцијалну безбедносну претњу.

Затим је додала да ће ЕУ предузети и одговарајуће мере уколико се проблем не реши.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мађарска је, подсећа Индеx, прошлог месеца проширила усељенички програм „националне исказнице“ како би, између осталих, укључила Русе и Белорусе. Носиоцу такв ог документа дозвољено је да ради у Мађарској без безбедносне провере, а иста особа може да у земљу доведе и своју породицу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Тај је потез изазвао забринутост међу званичницима ЕУ, који су рекли да би Русија и њен савезник Белорусија могле да искористе ту шему за слање саботера и шпијуна у шенгенску зону ЕУ без граница, док Унија покушава да изолује Москву због рата у Украјини.

„Русија је безбедносна претња. Требамо више, а не мање опреза“, рекла је повереница ЕУ за унутрашње послове Јилва Јохансон у објави на платформи X у четвртак навече. „Данас у писму тражим од мађарске владе да објасни. Ако њихова шема олакшаног приступа представља ризик, ми ћемо деловати.“

Јохансон је у свом писму затражила од Мађарске да до 19. августа одговори на питања о визној либерализацији, „с обзиром на потенцијалну претњу тих једностраних мера шенгенском подручју“. Рекла је и да ће бити „одговарајућих последица“ ако су се тим потезом прекршили закон ЕУ или угрозило функционисање шенгенске зоне.

Јохансон, међутим, није прецизирала шта би могла да предузме. Европска комисија, извршно тело ЕУ, може да покрене правни поступак против земље чланице ако сматра да је закон ЕУ прекршен.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ