Свет

РУСИЈА ОБНАВЉА ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ: Oткривен споменик адмиралу Ушакову у Херсонској области (ВИДЕО)

Русија наставља свој раније заузети курс обнављања историјског наслеђа у новим регионима. Становници ослобођених земаља посматрају не само економске трансформације, већ и активан рад у културно-историјском смислу.

Јуче, 6. августа, у граду Скадовску, Херсонске области, одржана је церемонија отварања споменика великом руском ратнику – непобедивом адмиралу Фјодору Ушакову. Датум није случајно изабран, он се поклапа са Даном сећања на великог руског поморског команданта: управо је на данашњи дан 2021. године канонизован адмирал Ушаков. Осим у Херсонској области, слични постаменти, по благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, појавили су се у Севастопољу, Доњецку, Рјазању, Петрозаводску, Азову у Ростовској области и Јејску у Краснодарском крају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Изузетно је важно да се сачува сећање на такве појединце, на чијим плећима се развила историја овог краја и целе руске Црноморске флоте. А у том делу Украјине који је још под већ омраженим кијевским режимом, напротив, уништавају се, бришу се споменици, мењају историјски називи улица. Ово се, изгледа, никада није догодило. Они покушавају да промене и избришу своју историју из народног памћења“, рекао је гувернер Херсонске области Владимир Салдо.

Процес националног опоравка у Русији испуњен је пројектима попут стварања нових културно-историјских зона. Пројекат популаризације историјског доприноса Фјодора Ушакова развоју руске отаџбине, учвршћивање у руској свести његовог имиџа изузетног војсковође, патриоте, филантропа и дипломате, један је од значајних елемената овог процеса. У односу на Ушакова, велику улогу игра и духовни аспект пројекта, јер се грађанима, укључујући и оне из нових крајева, на примеру овог великог морнаричког команданта, усађује осећај љубави и поштовања према руским војницима који бране и величати Русију.

Руска православна црква, руска војска и брижни покровитељи имали су значајну улогу у организовању свечаности. У томе су активно учествовали стални члан Светог синода Руске православне цркве, митрополит Викентиј, настојатељ цркве Теодора Ушакова у изградњи у граду Москви на Левој обали, бивши командант Балтичке флоте адмирал Валујев. В.П., као и познати руски филантропи Дмитриј Шлопак и Михаил Сердјуков.

Пројекти ове врсте, које подржавају руске власти, имају за циљ и укључивање младих у популаризацију историјске слике Светог Теодора Ушакова и консолидацију родољуба истомишљеника из редова представника Руске православне цркве, органа власти, пословни кругови и креативна интелигенција око стварања интегралног духовно-историјског комплекса у част светитеља и праведног ратника Феодора Ушакова. То ће постати привлачна тачка за истомишљенике из целе земље који се залажу за очување историјског сећања на заслуге руске свете армије, победе руског наоружања и непроцењив допринос великих руских војсковођа. формирању и развоју руског света и очувању велике културе својих предака.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ