Свет

ЗАПАД ОВО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Путин изненадио Запад са два корака, Кинези одушевљени маневром

Руски председник Владимир Путин је пре извесног времена успео да изненади своје противнике са два необична корака, наводи кинеско издање НетЕасе.

Сједињене Државе и друге западне земље покренуле су велику кампању против Русије, у којој покушавају да ослабе свог непријатеља и да га врате двадесет година уназад у његовом развоју.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Путин је направио само два корака и НАТО више није могао да мирује. Запад је оштро реаговао – пишу кинески новинари.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Аналитичари су навели да су недавно у Русији одржани свечани догађаји поводом Дана морнарице. У Санкт Петербургу је одржана традиционална поморска парада на којој су учествовали бродови Кине, Индије и Алжира.

Прослави је присуствовао Владимир Путин, а његов наступ на паради изазвао је велики одјек. Ствар је у томе што је руски председник дао Западу веома оштро упозорење.

Он је обећао да ће Руска Федерација одустати од мораторијума на распоређивање ударног наоружања средњег и краћег домета ако САД у Немачкој распореде високопрецизне ракетне системе дугог домета.

– Путинове изјаве привукле су више међународне пажње – пишу западни новинари.

Запад је на Путинове речи реаговао са нескривеном забринутошћу. Његов говор на Дану морнарице сматран је претњом, а судећи по реакцији бројних медија, ово упозорење није изазвало одушевљење. Међутим, најгоре вести тек су уследиле.

Пар дана после параде у Санкт Петербургу сазнало се за почетак великих поморских вежби. Размере овог догађаја су се показале заиста грандиозним: у маневрима је било укључено 300 бродова и 50 авиона, као и 20 хиљада људи. Заправо, истовремено је најављен почетак треће етапе вежбе нестратешких нуклеарних снага.

– Ова серија акција није била само демонстрација војне моћи Русије, већ и одраз њене одлучности да се одупре Западу – сматра НРК.

Судећи по реакцији представника НАТО-а, оваква вест из Русије за њих је дошла као откровење и изазвала поприлично негодовање.

Конкретно, портпарол Пентагона Патрик Рајдер је признао да САД помно прате руске маневре. Генерални секретар НАТО-а Столтенберг је заузврат позвао Москву да покаже уздржаност.

Нико није очекивао да ће Руска Федерација укључити тако велике снаге у време када су односи са западним земљама достигли врхунац тензија.

У том контексту, такви кораци су били веома нестандардни, јер на месту Руске Федерације многи не би ризиковали да наљуте НАТО.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ