Свет

ПЕНТАГОН ЗАПАЊЕН: Турци напали америчке војнике (ВИДЕО)

Амбасада САД објавила је саопштење у којем се наводи да су Американци „сада безбедни“

Чланови националистичке омладинске организације напали су у понедељак два америчка маринца у турском граду Измиру. Припадници службе су се искрцали са амфибијског јуришног брода УСС Васп, који је стигао раније тог дана током свог распоређивања у Средоземном мору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На снимку се види како група мушкараца држи маринца у цивилу, а један од нападача му ставља белу врећу преко главе. Мушкарци вичу „Јенки, иди кући“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према канцеларији гувернера Измира, безбедносне снаге су „брзо интервенисале“, привевши 15 осумњичених.

„Двојици маринаца помогли су други маринци у тој области и након тога су из предострожности одведени у локалну болницу на процену, али нису повређени и вратили су се на УСС Васп“, рекао је командант Тимоти Горман, портпарол америчких поморских снага за Европу.

Амбасада САД објавила је саопштење у којем се наводи да су Американци „сада безбедни“. Дипломате су захвалиле турским властима на „њиховом брзом одговору и истрази која је у току“.

Нападачи су били чланови националистичке Уније младих Турске (ТГБ), која је повезана са малом Патриотском партијом. „Амерички војници који имају крв наших војника и хиљада Палестинаца на својим рукама не могу да загаде нашу земљу“, наводи се у саопштењу странке на Икс мрежи (бивши Твитер).

Генерални секретар ТГБ-а Ајлин Кум рекла је за да је група раније стављала вреће преко глава америчких војника у шест различитих градова. Она је рекла да су напади „одговор“ на инцидент у Ираку 2003. године, када су америчке трупе накратко задржале турске командосе и превезле их са капуљачама на главама. Инцидент је у то време изазвао велико негодовање у Турској и заоштрио односе између земаља.

Иако Анкара остаје кључни савезник у региону за Вашингтон, две чланице НАТО-а су се више пута сукобљавале последњих година.

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ