Русија

БАЦИЋЕ ЈЕ?! Руси направили бомбу равну нуклеарној и намеравају да је употребе! Ако ово падне на Кијев, све је готово!

Вест о којој говори војни експерт Василиј Дандикин указује на поседовање вакуумске бомбе ОДАБ-9000, чија је експлозивна снага процењена на око 44 тоне у еквиваленту ТНТ-а, што је невероватно разорна сила, готово упоредива са тактичким нуклеарним оружјем, али без штетних ефеката радијације.


Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи СрбсбукОво чини ову бомбу изузетно опасном, али и тактички веома значајном у модерним војним сукобима.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Технолошки контекст вакуумских бомби

Вакуумске бомбе, познате и као термобаричко оружје, делују на принципу изазивања високог притиска и температуре након детонације.

Када се бомба активира, долази до стварања облачне експлозије која користи кисеоник из околине како би изазвала огроман ударни талас и екстремну температуру, уништавајући све што се налази у близини експлозије.

Снага таквог оружја се мери његовом способношћу да изазове масовну деструкцију у урбаним и утврђеним подручјима, што га чини стратешким средством у модерним ратовима.

ОДАБ-9000 – Спецификације и употреба

Према извештајима, ОДАБ-9000 има снагу од 44 тоне ТНТ еквивалента, што је значајно у поређењу са многим другим конвенционалним оружјима. Експерт Дандикин истиче да је ова врста оружја по свом дејству упоредива са тактичким нуклеарним бомбама, али без ефекта радијације.

Овај фактор га чини погодним за војне операције у близини цивилних подручја, где се жели избећи дугорочно загађење, али где је потребна максимална разорна сила за уништавање непријатељских циљева.

Овакве бомбе имају дугу историју у руском арсеналу. Совјетски Савез је први пут експериментисао са вакуумским бомбама током рата у Авганистану, где су биле употребљаване против снага отпора које су се скривале у планинским пећинама и тешко доступним теренима.

Вакуумско оружје је показало изузетну ефикасност у чишћењу неприступачних локација, а каснија модернизација довела је до стварања ОДАБ-9000 и сличних варијанти.

Тактика и етичке импликације

Употреба овако моћног оружја није једноставна одлука. Дандикин наглашава да коначна одлука о његовој употреби лежи у рукама председника Русије, Владимира Путина, и да су руске војне снаге веома пажљиве када је реч о употреби таквог оружја у зонама где су присутни цивили, попут конфликта у Украјини.

Он објашњава да, иако ово оружје има велику разорну снагу, његова употреба се мора пажљиво разматрати, јер може доћи до великих људских губитака, нарочито међу цивилима.

Украјински сукоб представља комплексан изазов, јер су, према Дандикину, украјинске снаге често оптуживане за коришћење цивила као „живих штитова“, што додатно компликује одлучивање о употреби вакуумских бомби.

За разлику од ситуација попут бомбардовања Дрездена током Другог светског рата, где су савезничке снаге уништиле град у масовним бомбардовањима, ситуација у Донбасу је деликатнија и захтева прецизно планирање како би се избегла непотребна разарања и цивилне жртве.

Војни аспект и стратешки значај

Сама чињеница да Русија поседује овакво оружје има дубок утицај на војну тактику. Вакуумске бомбе попут ОДАБ-9000 и ФАБ-3000 дају руској војсци могућност да уништи велике непријатељске формације или добро утврђене циљеве, без потребе за нуклеарним оружјем, чиме се избегавају политичке и еколошке последице.

Међутим, Дандикин истиче да такво оружје не сме бити коришћено произвољно. Пре него што се донесе одлука о употреби, обавезно се спроводе темељне обавештајне операције, укључујући надгледање путем беспилотних летелица и процене броја цивила у зони удара.

Осим тога, постоји и етички аспект у вези са применом овако моћног оружја. Међу војним и политичким лидерима, увек постоји свест о моралним последицама употребе оружја које може изазвати масовна разарања.

Због тога се води рачуна о међународном праву и правилима ратовања, како би се избегли непотребни губици људских живота и критике међународне заједнице.

Закључак

Употреба вакуумских бомби попут ОДАБ-9000 представља баланс између потребе за максималном војном ефикасношћу и обавезе да се минимизирају цивилне жртве.

Русија, с обзиром на своју војну стратегију и дугорочне политичке циљеве, пажљиво разматра када и како користити овакво оружје.

Одлука о његовој примени зависи од детаљне процене ситуације на терену, узимајући у обзир све могуће ризике и последице. Како Дандикин закључује, вакуумске бомбе, иако изузетно моћне, захтевају промишљено и одговорно коришћење, с фокусом на минимизирање колатералне штете и цивилних губитака.

Ова вест о поседовању и потенцијалној употреби ОДАБ-9000 свакако додатно повећава тензије у глобалној безбедносној арени, али и наглашава сложеност модерног ратовања.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ