Свет

СПРЕМА СЕ НОВИ РАТ? Ако Русија победи у Украјини, границе на Балкану биће промењене!

Марко Прелец, саветник Међународне кризне групе и стручњак са више од тридесет година искуства у анализирању догађања на Балкану, дао је интервју швајцарском листу „Ноје Цирхер цајтунг“, у којем је изнео своје мишљење о могућим последицама руско-украјинског рата на геополитичку ситуацију на Балкану.

Прелец, који је раније радио у Хашком трибуналу за ратне злочине у бившој Југославији и био задужен за пројекте Међународне кризне групе (ИЦГ) на Балкану, нагласио је да би победа Русије у рату могла да изазове озбиљне промене у овом региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, свака руска победа могла би да подстакне прецртавање граница, с обзиром на промене у међународним политичким односима и ширем геополитичком окружењу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Прелец посебно упозорава да би такав развој догађаја отворио простор за неизвесности и додатне компликације, посебно ако би се поклопио са победом Доналда Трампа на предстојећим америчким председничким изборима, што би могло додатно дестабилизовати ситуацију на глобалном нивоу.

Важно је напоменути да Прелецова изјава о могућем мењању граница на Балкану укључује и његово виђење Косова као независне државе, што је део ширег међународног дискурса о будућности Балкана у контексту промена у источној Европи.

На другој страни, у исто време када се разматрају могући геополитички сценарији, ситуација на фронту у Украјини наставља да се развија. Руске снаге, које већ недељама напредују на фронтовима у Доњецкој области, усмериле су своје акције ка стратешком граду Покровску, кључном логистичком чворишту за Украјину, чиме би додатно ослабиле украјинске војне позиције на том фронту.

Поред напредовања у Донбасу, руске снаге су покренуле опсежну контраофанзиву против украјинских трупа у области Курск, према информацијама које преносе проруси блогери и високи руски војни команданти.

Главни фокус борбених дејстава је управо Курска област, где су руске трупе у последњих неколико дана предузеле низ офанзивних операција са циљем враћања територије под своју контролу.

Проукрајински извори такође извештавају о интензивним сукобима у делу окупираних територија, уз наговештаје да би руска војска могла да поврати контролу над неколико кључних села која су била под украјинском контролом.

Према најновијим извештајима, руске снаге су већ успеле да заузму неколико села на западним границама Русије, која су била под нападом украјинских јединица.

Ова села, смештена источно од реке Малаја Локња, јужно од Снагоста, представљају важне тачке за контролу региона, а руска војска је успела да потисне украјинске трупе и учврсти своју позицију у тим областима.

Руско министарство одбране саопштило је да је у борбеним дејствима у овом региону успело да порази украјинске јединице у неколико насеља, што је, како преноси британски лист „Гардијан“, део шире офанзивне стратегије руске војске.

Генерал-мајор Апти Алаудинов, командант чеченских специјалних снага Ахмат које су распоређене у области Курск, дао је изјаву за руску новинску агенцију Тасс, у којој је изнео оптимистичну процену тренутне ситуације на фронту.

Према његовим речима, руске снаге су у офанзиви, а резултати на терену показују да је руска војска у предности. Алаудинов је потврдио да је током последњих неколико дана руска војска успела да ослободи укупно 10 насеља у области Курска, укључујући кључне тачке које су биле мета украјинских напада.

Његове изјаве указују на то да је руска војна стратегија у овој области била успешна, а ситуација на фронту, према његовим речима, сада је стабилна и повољна за Русију.

Овај напредак руске војске у Курској области део је шире офанзиве која се одвија на више фронтова, а руске снаге се надају да ће даљим акцијама ослабити украјинске позиције и вратити контролу над важним стратешким тачкама.

Алаудинов је истакао да су у последњих неколико дана постигнути значајни резултати и да руске снаге настављају са нападима, док се украјинске трупе повлаче са одређених позиција.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ