Свет

РУСКИ БРОДОВИ ПЛОВЕ КРОЗ ЛАМАНШ! Лондон дигао авионе, огласио се Медведев: Острво звано Британија ће вероватно потонути

Нови тренутак у ескалацији тензија између Лондона и Москве догодио се у петак, након што је руска служба безбедности ФСБ саопштила да је одузела акредитиве шесторици британских дипломата у Москви за које тврди да су део шпијунских и саботажних операција.

Краљевска морнарица и Краљевско ратно ваздухопловство (РАФ) пратиле су више руских бродова и подморница кроз Ламанш недељу дана усред појачаних тензија између Москве и Лондона и Вашингтона, док високи западни званичници разматрају укидање ограничења за Кијев да користи САД и Британију дуго времена. – ракете домета, како би Украјинци могли да гађају војне циљеве дубоко унутар руске територије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У међувремену, ратни бродови ХМС Ирон Дуке и ХМС Тине су последњих дана пратили четири руска брода кроз британске воде, док су авиони РАФ-а пресрели руски стратешки бомбардер у среду.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ратни бродови Краљевске морнарице пратили су руско напредовање да би „заштитили националну безбедност“ док су четири руска брода пловила кроз Ламанш и Северно море. Два РАФ тајфуна полетела су у среду из Лосимута, уз подршку ваздушног танкера „Војаџер“, да пресрећу руске поморске извиђачке и противподморничке летелице Тупољев Ту-142.ж

Ови догађаји су се одиграли у време појачаних тензија између Русије и Британије због руског рата у Украјини и британске подршке Кијеву, док су високи званичници Кремља поново претили да ће уништити Британију.

– Острво звано Британија ће вероватно потонути у наредних неколико година – објавио је бивши руски председник и један од главних кремаљских јастребова Дмитриј Медведев на свом профилу на друштвеним мрежама.

– Наше хиперсоничне ракете ће помоћи ако буде потребно – додао је он.

Операције на мору и у ваздуху
Његове претње Британији, како преноси Дејли меј, долазе након серије изјава Путинових пропагандиста који заговарају нуклеарне ударе да би Британију потопили цунами изазван руским хиперсоничним пројектилима или брзим подморничким дроном Посејдон. И сам Владимир Путин је упозорио Лондон и друге западне савезнике Украјине да ће се суочити са најтежим последицама ако допусте Украјини да лансира НАТО ракете дугог домета на војне циљеве дубоко у Русији.

Краљевска морнарица ради са својим савезницима из НАТО-а на планирању и спровођењу праћења подморнице класе Кило Новоросијск и њеног пратећег тегљача Јевгениј Чуров кроз Доверски мореуз и у Атлантик.

Осетљива операција почела је почетком септембра када је канадски ратни брод ХМЦС Шавиниган испратио руску подморницу на дизел мотор и њен помоћни брод док су испловили са Балтика и кренули преко Северног мора. Канадски патролни чамац предао је дужности надзора Краљевској морнарици док су се руска пловила приближавала прометном мореузу Довер.

Тамо је ХМС Ирон Дуке стално пратио кретање и активност два брода, користећи сензоре и хеликоптер Вајлдкет. Подморница је током целе операције била на површини. Након што су руски бродови прошли британске воде, ХМС Ирон Дуке предао је дужности пратње француској морнарици код северозападне обале Француске, где је мисију преузела фрегата ФС Аувергне.

Британски брод се потом одмах вратио у Северно море у скоро идентичну операцију, овог пута пратећи корвету класе Стојки Стерегушчи и танкер МТ Иаз док су се приближавали Доверу, преузимајући дужности пратње од белгијске морнарице, чији је патролни брод БНС Цастор имао био на дужности до тог тренутка.

РАФ је такође позван да прати руски стратешки бомбардер Тупољев Ту-95 који лети у близини Британије. „Авиони РАФ-а су лансирани под командом НАТО-а и блиско су сарађивали са нашим партнерима на надгледању летелица док су пролазиле кроз међународни ваздушни простор. Наши борбени авиони Тајфун су испратили летелицу из области информација о летовима Велике Британије и ни у једном тренутку руска летелица није ушла. суверени ваздушни простор Уједињеног Краљевства“, саопштила је Краљевска морнарица.

Руске вежбе у Баренцовом мору

Борбени авиони Тајфун су део Рапид Алерт Респонсе РАФ-а, који види да су авиони у Шкотској и Енглеској у високој приправности 365 дана у години спремни да бране и штите британски ваздушни простор. Током оба пролаза поред Уједињеног Краљевства, британске снаге су пажљиво пратиле руске ратне бродове и њихове помоћне бродове како би осигурале да раде безбедно и без претњи. Ови маневри су дозвољени према међународном праву у складу са правом безопасног пролаза.

– Ово су биле четврта и пета таква операција ХМС Ирон Дуке од када смо завршили период интензивних вежби у јулу – рекао је командант Дејвид Армстронг.

– Поморске безбедносне операције овог типа су кључна способност Краљевске морнарице, са кључним фокусом на заштити наших суверених вода и критичне националне инфраструктуре – додао је он.

У међувремену, Русија је изводила војне вежбе са артиљеријом у Баренцовом мору у оквиру највеће поморске вежбе од „Хладног рата“. Снаге Северне флоте учествовале су у вежби, користећи крстареће ракете Вулкан и Оникс за гађање симулираног западног противника у Арктичком мору у близини северних обала Норвешке и Русије.

У овим вежбама су учествовали ракетна крстарица Маршал Устинов и противподморнички авион Ту-142. Одвојено, бомбардери Ту-22М3 „погодили“ су групу непријатељских бродова. Артиљеријско гађање морског циља извела је ударна група бродова Северне флоте Русије, укључујући фрегате Адмирал Касатонов и Адмирал Головко. Морнаричке вежбе одржане су и на Каспијском језеру, преноси Дејли мејл.

Извор: Србија Данас/Даилy маил

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ