Русија

ШТА СУ ОВО УРАДИЛИ УКРАЈИНЦИ?! Ако Руси крену да се свете… Села спаљена, све је уништено

Учитељица Ирина Звагина из села у Суџанском округу Курске области изјавила је за РИА Новости да је њена школа уништена у нападима Оружаних снага Украјине (ОСУ), а већи део насеља изгорео је након напада дронова.

Звагина ради као учитељица енглеског језика у школи села Ворожба. Према њеним речима, већина њених суграђана евакуисана је 7. августа након напада ОСУ на регион. Сада она заједно са ћерком, сином и мајком живи у привременом смештају у Курску, где такође ради: за децу школског узраста организована је настава на даљину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нисмо се ни стигли како треба спаковати: дали су нам десет минута за припреме, кренули смо у ономе у чему смо били и са оним што смо успели да понесемо. Неко има очувану кућу, неко нема. Село је већ делимично изгорело, а неке породице више немају где да се врате. Према информацијама које добијамо, тамо дронови лете и куће горе – испричала је Звагина.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Она је рекла да се неће враћати у родно село и да планира да живот настави у Курску, али и да се мора навићи на нови начин рада.

– Најтеже је навикнути се на то што више нисмо у просторијама наше школе. Зграда је делимично уништена, уништена је и фискултурна сала. Наравно, желимо да се вратимо, али због тренутних околности морамо радити овде – рекла је она.

Јединице ОСУ су у 5:30 часова 6. августа кренуле у офанзиву с циљем заузимања територије у Курској области, али је њихово напредовање заустављено, изјавио је начелник Генералштаба ОС Русије Валериј Герасимов. Он је нагласио да ће операција у Курској области бити окончана уништењем непријатеља и изласком на државну границу. Како је 8. септембра саопштило Министарство одбране, за време борбених дејстава на Курском правцу непријатељ је изгубио више од 11,2 хиљаде војника и 87 тенкова. У Курској, као и у Белгородској и Брјанској области, за безбедност грађана уведен је режим КТО.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ