Свет

УДАРНО! Свима је промакло, Америка потапа Црноморску флоту?! Вашингтон чека да Русија учини ово у Украјини, а онда…

Генерал Дејвид Петреус, бивши командант ЦЕНТЦОМ-а и директор ЦИА, на састанку Јалтинске европске стратегије (YЕС) изнео је забринутост Западних земаља због могућности руског нуклеарног удара на почетку сукоба у Украјини.

Подсетимо, пре две године, Петреус је хипотетички споменуо могућност америчког одговора, укључујући напад на Црноморску флоту, али није имао директне разговоре са Белом кућом о томе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подаци из Финанциал Тимеса показују да су западне силе предочиле Москви последице употребе нуклеарног оружја, али руски извори кажу да Москва није видела корист у коришћењу тактичког нуклеарног оружја. Петреус је истакао да би одговор на употребу тактичког нуклеарног оружја од стране Русије био удар на руске снаге, укључујући Црноморску флоту.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Страхови од нуклеарног сукоба били су присутни током целог конфликта. На јесен 2022, директор ЦИА Вилијам Бернс је потврдио да је тада постојала забринутост, али није износио детаље о могућем одговору САД. Бернс је о овом питању разговарао са Сергејем Наришкином, шефом руске Спољне обавештајне службе.

Са руске стране, председник Владимир Путин је 2023. изјавио да је употреба нуклеарног оружја „теоретски могућа“ само у случају озбиљне претње по Русију, али је нагласио да нема потребе за таквим потезом. Руски званичници су више пута наглашавали да не прете нуклеарним ударом и да су спекулације о нуклеарном рату неодговорне.

Заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев је споменуо постојање формалних услова за употребу нуклеарног оружја према руској доктрини, али је истакао уздржаност Русије с обзиром на комплексност и непоправљиве последице такве одлуке.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ