Свет

ГОРИ! ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА: Војска на ногама

Португалска влада данас је прогласила ванредну ситуацију у областима које су најтеже погођене пожарима, укључујући област Авеиро, јужно од Порта.

У земљи тренутно букти више од 100 пожара, а погинуло је најмање седам особа у Авеиру и Висеу, међу којима су ватрогасци и цивили, саопштила је цивилна заштита. Међу најтеже погођеним областима је Авеиро, док је неколико великих пожара беснело и у другим крајевима обраслим шумом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Политичар Дуарте Коста рекао је у уторак увече да ће специјализовани тим за хитне случајеве од 230 шпанских војника бити распоређен у Висеу. Власти тек треба да објаве податке о материјалној штети и броју евакуисаних, преноси АП.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Португалски премијер Луис Монтенегро позвао је полицијске истражитеље да удвоструче напоре како би пронашли одговорне за подметање пожара и обећао помоћ погођеним особама.

Друге чланице Европске уније, Шпанија, Француска, Италија и Грчка ангажовале су по два канадера у Португал, а помоћ у виду четири авиона за гашење пожара стигла је из Марока.

Шпанска војска Португалу шаље и 240 војника и возила из својих батаљона за хитне случајеве специјализованих за сузбијање пожара.

Власти су мобилисале више од 5.000 ватрогасаца, а десетине кућа и више хиљада хектара шуме је уништено, преноси Ројтерс.

Португалска национална гарда навела је у саопштењу да је од суботе ухапсила седам особа осумњичених за подметање пожара у окрузима Леирија, Кастело Бранко, Порто и Брага.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ