Православље

ПОЧИЊЕ РАТ! Америка покреће нови сукоб против Русије

„Чини ми се да информација о томе да кијевски режим активно обучава терористе из групе „Хајат Тахрир ел Шам“, забрањене у Русији, у циљу отварања новог фронта против руских снага у Сирији одговара истини. Међутим, то је пројекат Сједињених Држава, пошто Украјина нема искуства у контактима са радикалним исламом“, оцењује руски експерт Олег Глазунов.

„Украјинске специјалне службе немају такве везе да би могле да дођу до исламских милитаната у Сирији. Сједињене Државе имају приступ исламским милитантима у Сирији јер сарађују са њима“, додаје експерт Удружења војних политиколга и ванредни професор Катедре за политикологију и социологију руског универзитета „Плеханов“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претходно је обавештени сиријски извор рекао за Спутњик да кијевски режим, у координацији са САД, активно обучава терористе из групе „Хајат Тахрир ел Шам“ да користе нове технологије за производњу дронова у циљу отварања новог фронта против руских снага у Сирији.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према његовим речима, група украјинских обавештајаца пре више од месец дана неколико пута је посетила Идлиб ради координације и планирања напада на руске снаге након тестирања нових технологија за производњу дронова. Украјинци и Американци пребацују борбе из Украјине у Сирију како би отворили нови фронт против руских снага које се налазе у Сирији, прецизирао је извор.

Раније је извор саопштио да се на територијама које контролишу терористи у сиријској провинцији Идлиб већ налази 250 украјинских војних инструктора. Они обучавају терористе из „Тахрир ел Шама“ да производе и модернизују беспилотне летелице.

„Што се тиче 250 инструктора мислим да је та бројка преувеличана, јер толико инструктора није потребно. Шта они тамо могу да раде? Сваки инструктор може 40 до 50 људи да обучи, а за обуку рада на дроновима није потребно много времена.

Мислим да су тамо присутни украјински официри и обучавају, како би ти милитанти могли да ратују против Русије и како би створили још једну линију фронта у Сирији. Али, заиста не мислим да их тамо има 250. Мислим да нема више од 50 људи укупно.

Ово је реалнија цифра, јер чак ни ми нисмо имали толико инструктора у Авганистану када смо припремали авганистанску војску“, објашњава Глазунов.

Русија ће одбити сваку претњу

Терористи, укључујући и ове који припадају „Хајат Тахрир ел Шаму“, баш као и Украјинци, су геополитички инструмент САД, односно Запада.

Глазунов објашњава да украјинске обавештајне службе тешко да имају везе или контакте са радикалним исламским организацијама у разним државама, те да иза свега тога стоје Сједињене Државе.

„То јест, они немају такво искуство и никада нису радили са њима. Украјина се, као прво, не граничи ни са једном исламском државом, а друго, немају, као што ми имамо, низ исламских република у оквиру државе. У Украјини тога нема“, додаје експерт.

Глазунов упозорава да ће Украјина покушати да нанесе штету или створи нова жаришта напетости у свим земљама у којима је присутна Русија – тамо где се налазе њене снаге или где има своје базе.

На питање како Русија може да одговори на такве претње Глазунов каже:

„Веома једноставно – оружјем. Имамо добро оружје, имамо ракете. Наше обавештајне службе делују на прилично високом нивоу, посебно у Сирији. Ми смо тамо дуже од Украјине, и имамо везе, и имамо своју агентуру. Русија ће одговорити ваздушним, ракетним и артиљеријским ударима, а такође и специјалне јединице могу да делују.

Зато не брините – Русија има чиме да одговори на то легло украјинских националиста. Уништићемо их у Африци, у Сирији и на Блиском истоку“.

Глазунов не искључује да ће осим отварања новог фронта у Сирији бити покушаја да се исламски милитанти регрутују и пребаце у Украјину ради борбе против Русије, али то неће променити ток руске специјалне операције.

„То ће се такође највероватније догодити. Али чињеница је да то неће изменити ситуацију. Колико они бораца могу да доведу из Сирије? Сигурно не довољно. Друго, хоће ли сиријски радикали хтети да ратују за Украјину? То је питање.

Треба имати у виду да су сиријски исламски милитанти потпуно другачија религија, култура, традиција и обичаји и тешко да ће гинути за другу државу. Ако ангажују плаћенике – онда ће можда неко и хтети, али не мислим да ће то бити масовно и у великом броју“, закључио је Глазунов.

Претходно је и сиријски лист „Ватан“, позивајући се на изворе у опозицији у Идлибу, писао да је шеф Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов у сталном контакту са вођом „Тахрир ел Шама“, познатом под именом Абу Мохамад Џуљани.

Они разматрају регрутовање милитаната за учешће у борбеним дејствима против Русије. Напомиње се да се, пре свега, регрутација врши међу имигрантима из земаља постсовјетског простора и да већ најмање два месеца траје обука и пребацивање у Украјину.

И шеф руске дипломатије Сергеј Лавров раније је саопштио да се представници украјинске обавештајне службе налазе у идлибској зони деескалације у Сирији, где врбују милитанте.

Такође, турски лист „Ајдинлик“ је писао да је Кијев понудио терористима 75 дронова у замену за ослобађање радикалних антируских милитаната који се налазе у затвору групе „Тахрир ел Шам“.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ