Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ! Најцрње слутње се обистиниле

Према речима двојице америчких званичника, почеле су мале операције или „гранични покрети“ у Либану како би се елиминисале позиције Хезболаха непосредно уз границу.

Израел се, како наводе званичници, још није у потпуности одлучио да ли ће покренути копнену операцију, али је за њу спреман. Уколико до копнене операције дође, њен обим ће вероватно бити ограничен, наводе извори. Кључно је испунити обећање дато Израелцима да ће се десетине хиљада људи, расељених са севера Израела, моћи вратити кућама. Да би се то остварило, уништавање Хезболаха неће бити довољно, истакли су званичници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички званичници су добили обавештење „неколико минута раније“, пре атентата на Хасана Насралаха у петак, наводе исти извори.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У вези с извештајима да је амерички министар одбране Лојд Остин експлодирао када га је израелски министар одбране Јоав Галант обавестио о Насралаху, званичници су рекли: „Сносићемо пуно ризика“ у региону, а америчке снаге нису добиле довољно времена да се припреме за могуће непријатељске реакције на атентат, што се није допало америчким званичницима.

Један од званичника је приметио да тренутно постоји толеранција, али да би „интереси САД у региону могли бити озбиљно угрожени“ уколико амерички званичници изгубе контакте са Израелцима.

Извори су навели да је Насралах, све до самог краја, захтевао да се прекид ватре Хезболаха услови прекидом ватре у Гази.

Дипломатија остаје једино дугорочно одрживо решење, чак и ако војна кампања постави основу за то, закључили су званичници.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ