Русија

КАТАСТРОФА! ИПАК ЋЕ ЈЕ БАЦИТИ?! Путин једним потезиом решио да утера страх у кости свима заувек!

Недавно је руски аналитички центар, који има утицај на политику Кремља, предложио разматрање демонстративне нуклеарне експлозије како би се спречила употреба западног оружја за нападе унутар Русије.

Према неким западним званичницима, такав сценарио могао би натерати Вашингтон да предузме превентивне кораке како би га спречио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући ове наводе, др. Јан Калберг, виши сарадник Центра за анализу европске политике, изјавио је да иако је НАТО на папиру знатно моћнији од Русије, Кремљ може рачунати на неефикасан и некохерентан одговор Алијансе.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Они можда мисле да западно руководство није довољно одлучно, да Запад неће имати времена да брзо мобилизује снаге, и да би Русија могла уз минималне ресурсе заузети Балтичке државе – рекао је он.

– Русија врло добро зна да није једина нуклеарна сила у Европи и свету. Не верујем да би се одлучили на нуклеарни напад на било коју земљу – изјавио је председник Естоније, Алар Карис.

Министар одбране Летоније, Андрис Спрудс, изјавио је:

– Немамо разлога за панику јер смо већ навикли на хибридне нападе. То укључује сајбер нападе, илегалну миграцију, кампање дезинформисања и инциденте против критичне инфраструктуре.

Упркос могућим претњама од нових руских инвазија, поморских напада или нуклеарних демонстрација, Елизабет Броу сматра да окупација балтичких држава није главни циљ Русије.

– Окупација и управљање заузетом територијом су скупи подухвати, као што видимо у Украјини. Вероватније је да ће Русија покушати да ослаби и дестабилизује балтичке државе.

Броу указује на ометање ГПС сигнала и манипулације поморским границама као радње које исцрпљују ресурсе влада балтичких земаља, стварајући неизвесност у вези са следећим корацима. Она такође истиче да НАТО не може много да учини у оваквим ситуацијама, јер је створен да одговара на отворену војну агресију. „Руси су увек били креативни у проналажењу различитих начина наношења штете другим земљама, али то чине на начин који не активира члан 5 Повеље НАТО-а.“

Калберг се слаже да на Балтику неће бити директног проглашења рата. „Русија ће тестирати реакцију НАТО-а кроз радње које не потпадају под критеријуме директног сукоба. За нас је изузетно важно да одржимо трансатлантске везе. Када је реч о одбрани, САД морају играти кључну улогу,“ закључио је председник Карис.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ