Свет

ПУКЛО ЈЕ! Израел ракетирао руску базу

Према извештајима сиријске војске, Израел је ракетирао сиријски лучки град у којем се налази руска морнарица. Тартус је, случајно или не, нападнут пре него је Иран лансирао ракетни удар по јеврејској држави!!

Многи војни аналитичари повезали су ова два напада и сматрају да је то исувише велика ствар да би била случајност!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ал Маиадеен извештава да је сиријска противваздушна одбрана пресрела најмање две долазеће израелске ракете изнад Тартуса, а Сиријска опсерваторија за људска права известила је о вишеструким експлозијама.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Обални град се налази северно од Либана и ретко је мета израелских напада, а један од главних разлога зашто Израел обично избегава да га циља јесте чињеница да Русија има средства и базе у граду и око њега. Тартус је такође дом једине луке дубоког газа на Медитерану за руску морнарицу.

ИДФ није коментарисао ситуацију, али ретко коментарише ударе у Сирији. Верује се да је ова земља главни транзитни пут за иранско оружје борцима Хезболаха у Либану.

Израел је недавно напао сиријске војне локације

Раније овог месеца, Израел је извео смртоносне ударе на неколико сиријских војних локација, узрокујући најмање 16 жртава. Израелске специјалне снаге су гађале добро чувано постројење за производњу ракета Хезболаха на северозападу земље у нападу командоса, где је објекат погођен ваздушним нападима пре него што су га копнене снаге заузеле, спуштајући се са хеликоптера да заплене доказе.

У драматичним нападима ушли су у утврђену унутрашњост објекта укопаног дубоко у планину, што је онемогућило гађање само ваздушним ударима.

Верује се да је почетна рунда израелских ваздушних удара која је претходила нападу командоса уништила најмање четири сиријске војне позиције, укључујући локацију противваздушне одбране, док је следећа рунда удара погодила зграду повезану са мрежом подземних тунела. Локација је коришћена за производњу прецизно навођених ракета за Хезболах за које Израел верује да терористичкој групи олакшавају гађање циљева у северном Израелу.

Израел води драматичну офанзиву против Хезболаха на југу Либана. До сада је у Либану погинуло најмање 500 људи, укључујући 94 жене и 50 деце, а више од 1.800 је повређено.

Најновија ескалација подстиче забринутост да ће се борбе интензивирати широм региона, посебно ако Иран директно уђе у борбе у Либану.

Светски лидери осуђују израелске нападе на Либан

Неколико светских лидера недавно је јавно изразило страх да би најновија агресија Израела у региону могла да изазове шири глобални сукоб.

Либански премијер Наџиб Микати рекао је: „Наставак израелске агресије на Либан је рат истребљења у сваком смислу те речи и деструктивни план који има за циљ уништење либанских села и градова.

Он је позвао УН и друге „утицајне земље“ да изврше притисак на Израел да престане.

У међувремену, турско министарство спољних послова издало је саопштење у којем упозорава да израелски напади „означавају нову фазу у његовим напорима да цео регион гурне у хаос“.

Додали су: „Земље које безусловно подржавају Израел помажу Нетањахуу да пролије крв за своје политичке интересе.

Министарство спољних послова Катара заузело је још оштрији став, недвосмислено осудивши акције Израела и истакавши њихове потенцијалне глобалне последице.

– Ова реалност погоршава кризе, доводи регион на ивицу и излаже га већим тензијама које ће имати дубок утицај на регионалном и међународном нивоу – истакли су они.

Египат, Саудијска Арабија и Русија такође су осудили те акције. Једина западна влада која је до сада осудила акције Израела у Либану је Шпанија, чије је министарство спољних послова позвало на прекид „спирале насиља“.

Извор: Логично

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ