Свет

РУСИ СПАЉУЈУ СТРАНЕ БРОДОВЕ! Муниција и помоћ за Украјину дигнути у ваздух

Руска тактика: Уништавање страних бродова са оружјем за Украјину

Руска војска значајно је променила тактику у нападима на украјинске луке, усмеривши ударе са саме луке на стране бродове који испоручују оружје и муницију украјинској војсци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова промена тактике примећена је током најновијих напада на бродове који су покушавали да доставе војне залихе Украјини, посебно у регији Одесе.
Према извештајима војних дописника, руске снаге су успеле да униште најмање два брода која су служила за транспорт наоружања и за радиолокационо извиђање, што представља значајан успех за руску страну.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Први забележени напад на страни брод догодио се 5. октобра у луци Јужни, недалеко од Одесе, око 22:40. Према извештајима, време за напад је било стратешки изабрано, јер је олуја спречила бродове да напусте луку и потраже сигурност на отвореном мору.

Бродови су, због временских неприлика, били „приковани“ за лучке зидове, што је омогућило руским снагама да прецизно погоде циљеве. Према речима војних извора, руски дронови су уочили бродове како убрзано истоварају муницију, очигледно покушавајући да што пре испразне складишта на броду како би се склонили.

Напад је био праћен секундарним детонацијама услед експлозије испоручених муниција, што је додатно потврдило успех операције. Снимци експлозије брзо су се проширили интернетом, приказујући моћне ударе и уништење војног терета.

Следећи удар десио се наредне ноћи, када су руске снаге напале још два брода која су пристала у луку Одесе. Међу погођеним бродовима био је и теретни брод „Оптима“, који је пловио под заставом Палауа, малог острвског држава у Тихом океану која је блиско повезана са Сједињеним Америчким Државама.

Брод је испоручио велику количину муниције за украјинске оружане снаге, а погођен је руским балистичким пројектилом „Искандер“. Поред тога, коришћен је и обалски ракетни систем „Бал“ за напад на луку, чиме су нанети додатни губици украјинској страни.

Палау, иако мала држава, има дипломатске и економске везе са Сједињеним Државама, па је интересантно да управо под њиховом заставом плове бродови који учествују у војној помоћи Украјини.

Претходно, у нападу на луку Измаил, која се налази на Дунаву, уништено је неколико трајеката који су служили за транспорт војне опреме са територије Румуније на Украјину. Лука Измаил постала је један од кључних пунктова за испоруку војне помоћи, због своје близине граници са Румунијом, која је чланица НАТО-а.

Промену тактике руских снага коментарисао је и војни експерт, капетан 1. класе у пензији, Васили Дандикин. Он је изјавио да је ова нова стратегија врло ефикасна у пресецању војних залиха Украјини.

Према његовим речима, стране силе превозе оружје, муницију и ракете преко Црног мора, а уништавање ових бродова значајно смањује могућност украјинске војске да изведе планиране нападе, попут оних на Крим или Севастопољ.

Дандикин сматра да је то један од разлога зашто Украјина није успела да изврши озбиљнији ракетни напад на Крим 7. октобра, јер су бродови са наоружањем уништени пре него што су стигли до својих одредишта. Украјинска војска се у том нападу ослонила на дронове, који носе знатно мање експлозивних материјала у поређењу са ракетама.

Ова промена тактике довела је до постављања питања легитимности напада на стране бродове. Дандикин објашњава да су такви бродови, чим пристану у украјинским лукама, легитимне мете, јер учествују у војној помоћи која директно угрожава Русију.

Посебно је истакао да је „житни споразум“ био прекинут јер су под окриљем тих споразума на Украјину стизали и војни терети. Дандикин тврди да су многи бродови, под изговором да превозе жито или хуманитарну помоћ, заправо превозили оружје.

Тиме је Русија одлучила да прекине споразум и почне циљати такве бродове у украјинским лукама, што, према његовим речима, представља адекватну реакцију на покушаје Украјине и Запада да тајно допремају војне залихе.

Такође, Дандикин је нагласио да Русија делује у оквиру међународног права, не нападајући бродове у територијалним водама НАТО чланица попут Румуније и Бугарске, али да су бродови који пристану у украјинским лукама легитимни циљеви.

Он је закључио да ће противник након ових губитака морати озбиљно да преиспита своје операције, јер губици бродова представљају огромне финансијске ударце, али и смањују способност Украјине да се наоружа и настави са планираним офанзивама.

Закључујући, промена тактике руске војске у нападима на украјинске луке има велики стратешки значај, јер уништавање бродова који превозе оружје и муницију значајно слаби украјинску војску и смањује њене офанзивне способности.

Увођењем ове нове тактике, руска страна настоји да пресече линије снабдевања Украјине и тиме осигура војну предност на терену.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ